Ağız ve diş sağlığı bizlerde olduğu kadar, petlerimiz için de birçok açıdan önemlidir. Evde basit bebek fırçaları yada hayvanlar için üretilen fırçalar ile macun bile kullanmaya gerek kalmadan dişleri fırçalamak diş taşlarının oluşumunu azalttığı gibi kötü kokularında bitmesini sağlayacaktır.
İdeal olan fırçalama sıklığı hergün olmakla beraber, birçok hayvan sahibi 2-3 günde bir fırçalayabilmektedir. Yavrularda fırçalamanın alıştırılabilmesi için 3-4 aylıkken fırçalama alışkanlığının edinilmesi ileride tepkisel davranışların oluşmamasını sağlayacaktır. İleri yaşlarda fırçaya gösterilecek tepkinin önüne geçmek için parmağa dolanmış gazlı bezler de çok faydalı olabilmektedir.
Kedi ve köpekler için çok çeşitli ağız bakım ürünlerini de bulmak mümkündür. Bitkisel tozlar, oral jeller, yem katkı maddeleri... Tüm bu ürünlerde amaçlanan ağızda asidik bir flora yaratmak ve tartar / çürük formasyonu’nun önüne geçmektir.
Petlerinizde dişlerin sağlıklı olması aynı zamanda beslenmenin de sağlıklı olabilmesi demektir. Kuru mama ile beslenen petlerde mamaların kırılması esnasında diş yüzeyinde gıda artığı birikimini engellemekte, bu da daha az tartar ve çürük olmasını sağlamaktadır.
Yine de kötü ağız kokusuna sahip hayvanların diş taşı oluşumlarını tespit etmek, ağız içi lezyonları ve diş eti yangılarını tedavi edebilmek için yılda en az bir kez düzenli kontrol yaptırılması esastır. Çok yoğun diş taşlarının ultrasonik dalgalar ile çalışan cihazlar ile kırılarak uzaklaştırılması, diş yüzeylerinin polisaj ile temizlenmesi ve onarıcı ilaçlar ile kapatılması ve çürük dişlerin tedavisi yada çekilmesi işlemleri sonucu uzun yıllar sağlıklı ve mis gibi kokan ağızları ile kedi ve köpeklerinizin yanı başınızdan biran olsun ayrılmalarını istemeyeceksiniz.