Endokrin sistem bir grup dokuyu ve bunların salgıladığı hormonları kapsar. Bir endokrin doku, hormonları kılcal damarlarla salgılayan kanalsız bir bezdir, örneğin hipofiz ve troid bezi gibi. Bu bezler zengin bir damar ağına sahiptir. Ayrıca endokrin dokuya tam olarak benzemeyen organlardan (böbrekten eritropoetin hormonu, pankreastan insülin hormonu,yağ dokudan leptin hormonu) salgılanırlar.
Bazı hormonlar sadece tek bir dokuya hedef olurken, diğerleri vücudun hemen hemen tüm hücrelerinde etkili olur.
Hormonlar üç ana kimyasal kategoride toplanırlar. Bunlar;
• Protein-Polipeptitler ( ACTH, PTH, İnsülin )
• Steroid hormonlar ( Glukokortikoidler, Mineraloportikoidler, Progesteron, Östrojen, Testesteron )
• Modifiye aminoasit hormonları ( Tiroid Hormonu )
Endokrin bozukluklar birçok hastalık sebebiyle ortaya çıkabilir. Hormonlar fazla veya az üretilebilir, hormonun çıkış yolları bozulabilir veya başka bir hastalık sebebiyle sekonder olarak gelişebilir.
Hayvanlarda en yaygın endokrin hastalık tipleri bir tümör veya hormonun aşırı miktarda salınımı yada salınamaması ile ilişkilidir. Kedilerde hipertrioidizm, köpeklerde hiperadrenokortikoizm (Cushing hastalığı.) bunlara örnek gösterilebilir.
Işık Veterinerlik'te hormonal hastalıklara yaklaşım, detaylı bir muayene sonrasında veteriner hekimimizin gerek duyduğu durumlarda kandan bakılan hormonal testler ile yapılabilmektedir.